In oktober opende Lokaalmarkt ’t Groenhuis te Ieper de deuren voor het publiek. In het voormalige winkelcomplex komen lokale boeren en producenten wekelijks samen om hun producten te verkopen.
Elke woensdagnamiddag bieden lokale boeren en producenten hun producten aan bij de consument. Via dit initiatief wil men de verkoop van gezond en lokaal eten steunen. Naast vlees, groenten en zuivel worden op de Lokaalmarkt brood, fruit en chocolade aan de man gebracht. De Lokaalmarkt is echter niet enkel een verkoopruimte, maar wil mensen ook samenbrengen. Zo beschikken ze ook over een bar, waar lokale dranken worden geserveerd, en een aparte ruimte voor kinderen waar ze onder begeleiding kunnen spelen.
Uitbater Dieter Valentin werkte daarnaast ook nog enkele andere initiatieven uit. Op de eerste verdieping van het pand werd een coworking ruimte voorzien. In de kelder ging Dieter dan weer aan de slag met het opbouwen van een kleinschalige brouwerij, waar het bier gebrouwen wordt met het drinkbare grondwater uit de steenput.
Om dit project te kunnen realiseren, was een functiewijziging nodig naar handel (de lokaalmarkt), diensten (coworking plaats) en ambacht (micro-brouwerij). Daarnaast gingen onze adviseurs mee op zoek naar de geschikte locatie om het project uit te werken.
Wil je ook een project opstarten, maar weet je niet waar te starten? Contacteer een DLV-adviseur!
In Wingene werd een zonevreemde functiewijziging bekomen om de functie van oude landbouwgebouwen om te zetten naar een residentiële woning.
In Houthulst baten vader Johan en dochter Valerie Van Der Bauwhede samen hun brouwerij Terrest uit, met in de hoofdrol hun Golden Tripel. Wat begon als een hobby, groeide al snel uit tot een passie met een eigen brouwerij als resultaat.
In Snellegem werd een voormalige boerderij volledig heringericht waarbij onder andere een oude koestal gerenoveerd werd tot een comfortabel en hedendaags gastenverblijf.