Een asbestinventaris is een document dat alle asbesthoudende materialen in een gebouw of werkzone beschrijft. Met de inventaris is het mogelijk om te zien waar de locaties met asbest zijn, om welke soort asbest het gaat en welke maatregelen je moet treffen.
Het is algemeen geweten dat asbest enorm schadelijk is voor de gezondheid. Naast de asbesthoudende toepassingen is in de eerste plaats asbeststof een extra risico voor de gezondheid. Als deze stof vrijkomt blijven de bijna niet zichtbare vezels hangen in de lucht. Deze vezels kunnen met één verplaatsing een hele woning of omgeving ‘besmetten’. Wie dan deze stoffen onbeschermd inademt, heeft de asbestdeeltjes onherroepelijk binnen. De dramatische gevolgen van de ingeademde asbestdeeltjes kunnen pas tientallen jaren later opkomen.
Heb je onze ondersteuning nodig? Onze adviseurs zijn stuk voor stuk:
Iedere werkgever in België is verplicht om jaarlijks een correcte asbestinventaris met bijhorende preventiemaatregelen op te stellen bij eventuele werken. Op deze manier is jouw personeel beschermd en kan je de bloostelling aan asbestvezels bij het personeel zo laag mogelijk houden. Dit gebeurt steeds conform de Codex over het Welzijn op het Werk.
Iedereen die personeel tewerkstelt, valt onder ‘werkgever’. Dit kan gaan van zelfstandigen, aannemers, scholen, ziekenhuizen, winkels en warenhuizen, overheden en ook landbouwers. Hetzelfde geldt ook wanneer er 1 seizoenarbeider tewerkgesteld wordt.
Niet de verhuurder of eigenaar van het gebouw, maar de werkgever zelf staat in voor de opmaak van de asbestinventaris met risicoanalyse en het bijhorende beheersplan. Tot en met 1996 werd asbest veelvuldig gebruikt als bouwmateriaal voor woningen, scholen en bedrijven. Wanneer jouw landbouwgebouwen dateren van vóór 2001, is de kans dus groot dat er asbest aanwezig is.
Worden er wijzigingen aangebracht aan enkele materialen of gebouwen? Dan moet de asbestinventaris een update krijgen. Een destructieve asbestinventaris wordt opgesteld als je onderhouds-of renovatiewerken gaat uitvoeren of het gebouw wenst te slopen. Het beschrijft zowel de waarneembare aanwezige asbesthoudende materialen als de ingesloten materialen die tijdens de werken of het slopen bloot komen te liggen.
Bij een niet-destructieve asbestinventaris worden enkel de zichtbare asbestmaterialen beschreven die een risico kunnen vormen. Tijdens de inspectie worden er geen wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen.
Ben je van plan om jouw gebouw te renoveren of te slopen? Zowel de opdrachtgevers van sloopwerken als particulieren zijn verplicht om een destructieve asbestinventaris te laten opstellen. Het beschrijft alle asbesthoudende materialen die in het gebouw aanwezig zijn. De vloerbekleding, valse plafonds, tussenwanden, etc. worden bij een destructieve asbestinventaris opengebroken om de aanwezigheid van ingesloten asbest te kunnen controleren.
Bij sloopwerkzaamheden van een bouwvolume groter dan 1.000 m³, is de asbestinventaris een onderdeel van het sloopopvolgingsplan.
Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij elke verkoop van een gebouw van voor 2001. Ook als je een gebouw verhuurt, moet je een kopie van het geldige asbestattest aan de huurder overhandigen bij het ingaan van de huurperiode.
Heb je advies nodig over asbest? Wens je een asbestinventaris of asbestattest? Een erkend labo staat ons steeds bij voor de analyse van eventuele stalen.