Mestdecreet

Het mestdecreet speelt een cruciale rol in de agrarische sector, waarbij de mestbalans van een landbouwbedrijf een essentieel controlemechanisme kan zijn. Met een nauwkeurige mestbalans kan je enerzijds nagaan of alle mest correct werd afgevoerd en anderzijds of er geen overtollige mest werd aangevoerd. Een tussentijdse berekening van de mestbalans zorgt ervoor dat je in het voorjaar niet voor verrassingen komt te staan bij de jaarlijkse aangiftes. 

Tussentijdse mestbalans 

Bij DLV kunnen we op ieder moment van het jaar een tussentijdse mestbalans opmaken voor jouw bedrijf. Met behulp van specifieke software en op basis van voorlopige dieraantallen, beginstock, geschatte eindstock en mogelijke afzet op eigen gronden, kunnen we precies bepalen hoeveel mest er dit jaar nog moet worden afgevoerd. Bovendien berekenen we hoeveel mest er nog moet worden verwerkt om te voldoen aan verschillende verplichtingen, zoals de verwerkingsplicht in het kader van de overname NER (Nutriënten Emissierechten). 

Voordelen van een Tussentijdse Mestbalans 

  • Voorkomen van verassingen: Door het hele jaar door een tussentijdse mestbalans op te maken, voorkom je verrassingen bij de jaarlijkse aangiftes. 
  • Efficiënte bedrijfsvoering: Een actuele mestbalans helpt bij het plannen en optimaliseren van de mestafvoer en -verwerking. 
  • Compliance: Het zorgt ervoor dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen en helpt bij het voorkomen van mogelijke boetes en sancties. 

Ook voor Akkerbouwbedrijven

Niet alleen veehouderijen, maar ook akkerbouwbedrijven kunnen profiteren van een tussentijdse mestbalans. Na een druk voorjaar biedt een tussentijdse balans inzicht in de bemestingsruimte op de percelen. Zowel voor dierlijke mest als kunstmest kunnen we bepalen hoeveel bemestingsruimte er nog is na de eerste bemestingsronde. Dit helpt bij het optimaliseren van de bemesting en draagt bij aan een efficiënte en duurzame bedrijfsvoering.