Passende beoordeling

​​Met een passende beoordeling wordt getoetst welke invloed een project kan hebben op de Europees beschermde speciale beschermingszones. Dit betreffen de zogenaamde habitat- en vogelrichtlijngebieden. De tegenhanger, om na te gaan wat het effect is op de Vlaamse beschermde natuur (= VEN-gebieden), is de verscherpte natuurtoets. Deze studies zijn noodzakelijk bij jouw omgevingsvergunningsaanvraag wanneer onderzocht moet worden of jouw plannen een effect kunnen hebben op de omliggende beschermde natuur. Wij kunnen je hierin begeleiden om aan alle relevante mogelijke effecten te toetsen. ​ 

​​Toetsing i.v.m. stikstofemissies​ 

Bij elke veehouderij of exploitatie met stookinstallaties worden er stikstofemissies geproduceerd. De passende beoordeling dient getoetst te worden aan het beoordelingskader. Het algemeen beoordelingskader voor vergunningsaanvragen voor veehouderijen en mestverwerkingsinstallaties voorziet dat er geen passende beoordeling moet toegevoegd worden aan de vergunningsaanvraag wanneer de impactscore maximaal 0,025 % bedraagt en aldus wordt gesteld dat er geen betekenisvolle aantasting is. 

Wanneer de berekende impactscore voor de aanvraag hoger is, moet een passende beoordeling toegevoegd worden waarmee moet aangetoond worden dat er geen betekenisvolle aantasting is. In volgende gevallen kan de passende beoordeling gunstig geadviseerd worden:                                                      

  • Als in de beoogde situatie de emissies overeenstemmen met de PAS-referentie 2030 of lager zijn, er geen stijging wordt gerealiseerd en de impactscore < 50 % is.                                                                        
  • Als kan aangetoond worden dat de daling van de totale deposities niet in het gedrang komt. 

Voor vergunningsaanvragen van stationaire bronnen van stikstofoxiden, zoals bijvoorbeeld WKK’s of stookinstallaties in de tuinbouw geldt dat er geen passende beoordeling moet toegevoegd worden aan de vergunningsaanvraag wanneer de impactscore maximaal 1 % is en met andere woorden op vlak van stikstofdeposities een gunstig advies kan verleend worden. 

In alle andere gevallen dient een passende beoordeling opgemaakt te worden waarin kan aangetoond worden dat er geen betekenisvolle aantasting is van het habitatrichtlijngebied. Bij een verscherpte natuurtoets moet aangetoond worden dat het beoogde project geen verslechtering van de actuele natuur in de VEN-gebieden met zich meebrengt. 

​​Andere mogelijke effecten​ 

​​Daarnaast zijn er nog verschillende andere factoren waarop jouw project invloed kan hebben naargelang de ligging ten opzichte van de aandachtsgebieden zoals geluid, licht, verdroging… Ook deze zaken worden getoetst en meegenomen in het rapport.​ 

Wil je een passende beoordeling laten uitvoeren?

We helpen je graag verder!