Geluid

​​Afhankelijk van de nood of de vraag kunnen we je verschillende soorten geluidsstudies aanbieden, zoals geluidsprognosestudies als haalbaarheidstudies voor uitbreidingen of hernieuwingen ter ondersteuning van vergunningsaanvragen. Daarnaast maken we ook studies op voor het opvolgen en aantonen van de Vlarem-geluidsnormen of bijzondere vergunningsvoorwaarden, maar evengoed voor (het weerleggen van) klachten of milieucontroles. Onze partner TETRA acoustics biedt je daarbij ook alle ondersteuning bij geluidsissues waarbij kennis van bouwakoestiek vereist is.​ 

​​DE PROGNOSE STUDIE​ 

​​Bij de ontwikkeling van landbouw- of voedingsactiviteiten, of andere in Vlarem ingedeelde activiteiten, is het belangrijk om de impact na te gaan op het omgevingsgeluid. Dit kan gaan over de mogelijke geluidsimpact van technische installaties, maar evengoed de gevolgen van de te verwachten transporten. Doormiddel van een prognosestudie kan bekeken worden of en hoe aan de strenge geluidsnormen voldaan kan worden. 

Bij vergunningsaanvragen van grotere landbouwbedrijven of GPBV-installaties is een prognosestudie quasi altijd vereist. Toch kan dit best bij elke vergunningsaanvraag toegevoegd worden waar eventuele klachten inzake geluid verwacht kunnen worden.

Wij maken deze  studies op vanuit een gevalideerd geluidsmodel, waarin het project, met eventuele diverse mogelijke scenario's, is gevat. Daarbij worden dan de geluidsemissies in kaart gebracht en geanalyseerd. Indien nodig simuleren we ook het effect van mogelijke milderende maatregelen om de activiteit vergund te krijgen of jou als exploitant toe te laten heel gericht te saneren.​ 

​​DE NOISE AUDIT​

Een noise audit is gericht op een evaluatie van de bestaande geluidsituatie van een bedrijfssite. Concreet voorzien we daarbij:  

  • een plaatsbezoek met omgevingsgeluidsmetingen,  
  • emissiemetingen met een bron analyse,
  • imissiemetingen ter hoogte van geburen of hindergevoelige locaties,
  • de aftoetsing aan de Vlarem geluidsnormen,  
  • indien nodig ook een conceptueel saneringsplan.  

Op die manier bieden we je als exploitant een rapport met een 'overview' van de geluidsituatie, met een lijst van geluidsemissiebronnen en de zogenaamde broncontributie lijst. Hierin wordt omschreven welke geluidsbron welke deelimmissies veroorzaakt in de omgeving en op de beoordelingspunten, zodat je op die manier met kennis van zaken kan overgaan tot geluidssaneringen. 

​​HET BEPERKT OF VOLLEDIG AKOESTISCH VLAREM ONDERZOEK​ 

​​Naar aanleiding van een klacht of een milieuvergunningsaanvraag, kan de overheid een 'beperkt' of 'volledig' erkend akoestisch onderzoek opleggen. Een erkend onderzoek moet voldoen aan een aantal inhoudelijke- en vormeisen, waardoor dit enkel mag uitgevoerd door een erkend milieudeskundige geluid. 

Wij beschikken over deze erkenning én over het technisch inzicht in de processen van de meest diverse bedrijfsactiviteiten om een degelijk akoestisch onderzoek uit te voeren en te onderbouwen. Dankzij onze jarenlange expertise in dergelijke projecten kunnen we je dus ook volledig bijstaan bij de communicatie met de overheid.​ 

​​HET TECHNISCH SANERINGSPLAN​ 

​​Los van vergunningsaanvragen staan we jullie, als exploitant ook graag bij, met andere geluidsproblemen of louter om jullie te ondersteunen bij de lawaaibeheersing bij veranderende bedrijfsprocessen. Bijvoorbeeld bij vervanging van ventilatoren of andere technische installaties. Is er een geluidsprobleem, dan bieden wij mee de oplossing. We voeren een geluidsengineering uit, onder andere via gerichte meetcampagnes en bronanalyses. We stellen een saneringsstrategie en -plan op, eventueel met uitgewerkte technische detailleringen, rekening houdend met alle aspecten van de installaties. 

Samen met jou als exploitant zoeken we naar mogelijke constructeurs en volgen we de vooruitgang mee op.​ 

Wil je een geluidsstudie laten uitvoeren?

Neem contact met ons op