Sinds 2004 is er een MER-besluit van kracht dat bepaalt of er een bijkomende studie noodzakelijk is om een omgevingsvergunning te kunnen indienen. MER is de afkorting voor milieueffectenrapport. Afhankelijk van de activiteit die men wil realiseren, zal deze al dan niet opgenomen zijn in de bijlagen van het MER-besluit. Op welke bijlage de activiteit terug te vinden is, bepaalt of er een project-MER (bijlage I), een ontheffing (bijlage II), een MER-screening (bijlage III) of helemaal geen bijkomende studie moet opgemaakt worden.
Volgende activiteiten uit de veehouderij zijn opgenomen in bijlage I en zodoende onderworpen aan de MER-plicht:
Het MER is een onderzoek naar de mogelijke milieugevolgen van bepaalde activiteiten. Hierin wordt er afgetoetst aan diverse milieukwaliteitsnormen (afstandsregels voor varkens- en pluimveestallen, geluidsnormen, richtlijn water, verontreiniging naar bodem, biodiversiteit, kwaliteitsnormen voor de mens, mobiliteit, streefwaarden geur- stof & ammoniak, PAS -kader, BBT & BREF’s, archeologie, …).
Het rapporteert de milieueffecten van het voorwerp van de omgevingsaanvraag en dient als ondersteunend document voor de vergunningverlenende overheid.
We helpen je graag verder
Al sinds 2000 doet de familie Konings regelmatig beroep op de diensten van DLV voor het bekomen van vergunningen, begeleiding bij het MER rapport, de voorjaarsadministratie enz.
Bij de overname van varkensbedrijf 't Merelhof verzorgde DLV onder andere de aanvraag van de vergunningen en stelden ze het MER rapport op.