Veiligheidscoördinatie

Wat doet een veiligheidscoördinator precies? 

Het is de taak van een veiligheidscoördinator om op bouwplaatsen de veiligheid en de gezondheid van alle tussenkomende partijen te coördineren.  

Praktisch zijn er twee grote onderdelen te onderscheiden: Het uitoefenen van de veiligheidscoördinatie gedurende het ontwerp en het uitoefenen van de veiligheidscoördinatie gedurende de verwezenlijking.

De opdracht gedurende het ontwerp betreft eerder een administratieve aangelegenheid.  Naast het analyseren van het ontwerp op veiligheids- en gezondheidsaspecten moet hij onder meer de aanbiedende partijen screenen op hun voorzieningen met betrekking tot veiligheid en gezondheid.

De opdracht gedurende de uitvoeringsfase bevat onder meer een periodiek bezoek aan de bouwplaats.

Voor het uitoefenen van zijn taak beheert de veiligheidscoördinator de volgende instrumenten:

  1. Veiligheids- en gezondheidsplan (V&G-plan)
  2. Coördinatiedagboek (CD)
  3. Postinterventiedossier(PID)
  4. Coördinatiestructuur (enkel voor grote werven) 

Wanneer moet er een veiligheidscoördinator worden aangesteld? 

Er moet een veiligheidscoördinator aangesteld worden op alle bouwplaatsen waar er twee of meer aannemers tegelijkertijd OF achtereenvolgens actief zijn.

De aanstelling is onafhankelijk van de omvang van de bouwplaats en van de kostprijs van de geraamde werken.

De aard van de hoger bedoelde ‘bouwplaatsen’ kan divers zijn, bijvoorbeeld grondwerken, bouwwerken, wegenwerken, sloopwerken, verbouwingswerken, instandhoudingswerken…

Met ‘aannemers’ worden niet enkel de spreekwoordelijke aannemers bedoeld, maar evenzeer onderaannemers, nutsmaatschappijen, zelfstandigen, meewerkende helpers… 

Wie moet de veiligheidscoördinator aanstellen? 

Wanneer de totale oppervlakte van je bouwwerken minder dan 500m² bedraagt, is het de bouwdirectie belast met het ontwerp (architect) die de veiligheidscoördinator aanstelt. 

Voor werken met een oppervlakte groter dan 500m² moet de veiligheidscoördinator verplicht aangesteld worden door de opdrachtgever. 

Waarom moet er een veiligheidscoördinator aangesteld worden? 

De statistieken met de arbeidsongevallen spreken voor zich. Jaarlijks gebeuren er in de bouwsector duizenden ongevallen waarvan tientallen met dodelijke afloop.

Bouwberoepen zijn veelal risicoberoepen.  Dit risico wordt echter nog vergroot door de gelijktijdige of opeenvolgende aanwezigheid van diverse ondernemingen op eenzelfde bouwplaats. 

Wat indien ik geen veiligheidscoördinator aanstel? 

In het geval van bouwplaatsen groter dan 500m² blijf jijzelf als opdrachtgever ten allen tijde verantwoordelijkheid voor het aanstellen van een veiligheidscoördinator.  Bij afwezigheid van een veiligheidscoördinator op een bouwplaats zal jij bijgevolg aansprakelijk worden gesteld.

Naast een strafrechtelijke procedure kan je ook steeds burgerrechtelijk aansprakelijk gesteld worden.  De straffen kunnen geldelijke boetes betreffen en/of gevangenisstraffen.

Stel dus zeker tijdig je veiligheidscoördinator aan. 

Een veiligheidscoördinator nodig?

Contacteer ons!