Door het nieuwe stikstofdecreet zullen de meeste landbouwbedrijven de komende jaren verplicht zijn initiatieven te nemen om hun ammoniakuitstoot te beperken. Een juiste keuze maken uit de beschikbare en erkende technieken is echter niet altijd eenvoudig en van vele parameters afhankelijk.
Het invoeren van de Programmatische Aanpak Stikstof (kortweg PAS) in het kader van de instandhoudingsdoelstellingen (IHD) heeft ervoor gezorgd dat sommige rundveebedrijven genoodzaakt zijn om reductietechnieken toe te passen. PAS heeft als doel de ammoniakuitstoot die leidt tot depositie (neerslaan) op de zogenaamde beschermingszones te reduceren.
Bij een aanvraag van een omgevingsvergunning wordt nagegaan welke impact het bedrijf heeft op de beschermingszones en of maatregelen noodzakelijk zijn in nieuwe of bestaande stallen. De maatregelen die kunnen toegepast worden zijn opgenomen in een PAS-lijst en omvatten zowel management-, voeder- als stalsystemen.
De juiste keuze maken is complex. Er moet namelijk niet enkel rekening gehouden worden met de ammoniakemissie, maar ook met bijvoorbeeld de geur- en stofemissie. De ligging van het bedrijf, de huidige bedrijfsvoering, de beschikbare infrastructuur, de lange termijn visie, etc. hebben allemaal een invloed op deze keuze.
Bij DLV kunnen we jou volledig onafhankelijk begeleiden bij het maken van de juiste keuze, dankzij onze kennis van de beschikbare en erkende systemen wat betreft de implementeerbaarheid, de kostprijs, etc.
Neem contact met ons op