DMA

Bij bedrijven met een bepaalde omvang en impact op het milieu is het van cruciaal belang om aan strenge milieueisen te voldoen. Vanaf 3.000 vleesvarkens, 900 zeugen, 85.000 ander gevogelte dan legkippen en 60.000 legkippen is een bedrijf MER-plichtig. Dit betekent dat er een milieueffectenrapport (MER) moet worden opgesteld bij iedere omgevingsvergunningsaanvraag. Zo'n rapport onderzoekt alle mogelijke effecten waarop de aanvraag impact heeft. Om ervoor te zorgen dat een dergelijk bedrijf waakzaam blijft voor de beschreven effecten, is het volgen van een verplicht milieuzorgsysteem essentieel. 

Wat is een Decretale Milieuaudit (DMA)?

Een verplichte decretale milieuaudit (DMA) is een milieuzorgsysteem dat wordt opgelegd bij MER-plichtige bedrijven. Deze audit dient minimaal driejaarlijks opgesteld en uitgevoerd te worden en omvat een uitgebreide beoordeling van diverse milieukwesties binnen je bedrijf. Onderwerpen die in de audit aan bod komen zijn onder andere:

  • Energiebeheer: Efficiënt gebruik van energie en mogelijke besparingsopties.
  • Emissies: Beheersing en vermindering van uitstoot naar lucht, water en bodem.
  • Externe veiligheid: Risico’s voor de omgeving en maatregelen om deze te minimaliseren.
  • Beheer van afvalstoffen: Verantwoorde afvoer en verwerking van afval.
  • … 

Waarom een DMA? 

Het opstellen van een DMA is niet alleen een wettelijke verplichting, maar biedt ook waardevolle inzichten in de milieuprestaties van je bedrijf. Door regelmatig een milieuaudit uit te voeren, blijf je op de hoogte van mogelijke verbeterpunten en kun je tijdig ingrijpen om milieueffecten te minimaliseren. Dit draagt bij aan een duurzame bedrijfsvoering en kan zelfs kostenbesparend werken op de lange termijn. 

Bij DLV hebben we jarenlange ervaring in het opstellen en opvolgen van decretale milieuaudits. Onze erkende milieuadviseurs zorgen ervoor dat je audit grondig en accuraat wordt uitgevoerd en voldoet aan alle wettelijke eisen.