Functiewijziging & herbestemming

Bij een functiewijziging of herbestemming verander je de hoofdfunctie van een gebouw of terrein, wat vaak gepaard gaat met verschillende administratieve en wettelijke stappen. Deze stappen zijn afhankelijk van de geldende ruimtelijke plannen, zoals gewestplannen, bijzondere plannen van aanleg en ruimtelijke uitvoeringsplannen. 

 

Ruimtelijke plannen verdelen het Vlaamse grondgebied onder meer in woongebieden, agrarische gebieden, industriegebieden en recreatiegebieden. Die gebieden geven aan in welke bestemmingszone je best gevestigd bent. Landbouwbedrijven kunnen zich best vestigen in agrarisch gebied, milieubelastende industrieën in industriegebied, en woonfuncties horen bij voorkeur thuis in woongebied.  

Functiewijziging en omgevingsvergunning

Een functiewijziging houdt in dat je de hoofdfunctie van een gebouw wijzigt. Volgende hoofdfuncties zijn mogelijk:

  • wonen;
  • verblijfsrecreatie;
  • dagrecreatie, met inbegrip van sport;
  • land- en tuinbouw in de ruime zin;
  • detailhandel;
  • dancing, restaurant en café;
  • kantoorfunctie, dienstverlening en vrije beroepen;
  • industrie en bedrijvigheid;
  • gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen;
  • militaire functie.

Als de hoofdfunctie van het gebouw overeenkomt met de bestemmingszone, ben je zone-eigen. Als de hoofdfunctie niet overeenkomt met de bestemmingszone, ben je zonevreemd. In beide gevallen is het vaak noodzakelijk een omgevingsvergunning aan te vragen om de functiewijziging te kunnen doorvoeren. 

Zonevreemde functiewijziging in agrarisch gebied

Ook als niet-landbouwer is het mogelijk om in landbouwgebied te wonen, indien de gebouwen correct vergund zijn. Wil je uitbreiden, verbouwen, herbouwen of de functie van een gebouw wijzigen, dan moet dit gebeuren conform de voorwaarden opgenomen in de zonevreemde regelgeving.

Bij het wijzigen van de functie van gebouwen in agrarisch gebied kan een landbouwtoets vereist zijn. Deze studie beoordeelt de impact van de functiewijziging op de landbouwactiviteiten in de omgeving en is een cruciaal onderdeel van de vergunningsaanvraag. Het Departement Landbouw en Visserij en het Departement Omgeving kijken streng toe op zonevreemde functiewijzigingen in agrarisch gebied, wat de landbouwtoets extra belangrijk maakt. 

Elk project is uniek

Iedere vergunningsaanvraag is uniek en vereist maatwerk om aan alle voorwaarden te voldoen. De aanvraag van een functiewijziging begint met een grondige analyse van de huidige situatie en de geldende regelgeving. Dit omvat het beoordelen van de ligging, de voorschriften, en de wensen van de aanvrager. 

Het is essentieel om goede begeleiding te hebben om de procedure van je functiewijziging soepel te laten verlopen. Bij voorkeur schakel je deze al in voor de opstart van het dossier en/of voor de aankoop van je onroerend goed. 

Onze adviseurs staan klaar om je te begeleiden door het hele proces, van de initiële analyse tot de definitieve goedkeuring van je omgevingsvergunning. 

Neem contact op!