Nutriëntenemissierechten (NER) zijn essentieel voor het bepalen van de dierbezetting op jouw landbouwbedrijf. Deze rechten, toegekend aan landbouwers, stellen vast hoeveel dieren je mag houden op je verschillende exploitatievestigingen. Het is cruciaal om jaarlijks de gemiddelde dierbezetting te controleren en ervoor te zorgen dat deze niet boven de toegewezen NER uitkomt. Overschrijding leidt tot NER-boetes, waarvoor wel compensatie aangevraagd kan worden.
NER zijn verhandelbaar tussen landbouwers, wat uitbreidingsmogelijkheden biedt. Van 2008 tot 2021 bestond ook de mogelijkheid om NER bij te verwerven via het systeem van uitbreiding na bewezen mestverwerking. Deze worden NER-MVW genoemd, terwijl de andere NER-D worden genoemd.
Tevens wordt een onderscheid gemaakt volgens de diersoort. Er zijn vier soorten: runderen, varkens, pluimvee en andere.
Naar aanleiding van het Stikstofdecreet, goedgekeurd in het voorjaar van 2024, treden een aantal belangrijke wijzigingen op voor de NER. Enerzijds zullen de niet-ingevulde NER worden ingehouden door de overheid met terugwerkende kracht naar 1 januari 2024. En anderzijds zijn de overnamemogelijkheden ingeperkt.
Bij DLV helpen we je om jaarlijks je gemiddelde dierbezetting te berekenen en te controleren of je genoeg NER hebt. We beoordelen de noodzaak voor eventuele overnames. Voor NER-MVW volgen we op of je voldoende mest hebt verwerkt en of je over de benodigde mestverwerkingscertificaten beschikt binnen de gestelde deadlines.
Bij geplande bedrijfsoverdrachten, wijzigingen naar vennootschappen of veranderingen binnen bestaande vennootschappen, is het essentieel om dit tijdig met je DLV-adviseur te bespreken. Dit helpt om eventuele reducties op je NER in te schatten of te voorkomen.
Onze adviseurs begeleiden je door het hele proces, zodat je bedrijf altijd voldoet aan de wettelijke eisen en optimaal functioneert binnen de gestelde normen.
Neem contact met ons op
Voor de familie Wouters-Verbreuken uit Wuustwezel verzorgde DLV de nodige vergunningen voor de bouw van een nieuwe melkveestal.