Mobiliteit

Mobiliteit is een belangrijk aspect geworden binnen de maatschappij. Denk maar aan de talrijke auto’s en vrachtwagens, ze zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks straatbeeld. Ook als bedrijf krijg je zonder twijfel te maken met mobiliteit. Landbouwvoertuigen rijden aan en af, klanten komen op bezoek, werknemers moeten tijdig op het werk geraken etc.  

Net zoals de thema’s natuur, water en geluid moet je als bedrijf ook rekening houden met de impact van jouw mobiliteit op de omgeving. Vergeet dit aspect dan ook niet mee te nemen binnen jouw projectplannen en deel uit te laten maken van de omgevingsvergunningsaanvraag die hier vaak aan voorafgaat. 

​​Type mobiliteitsrapporten​ 

Een beschrijving van de mobiliteit die het project meebrengt, moet deel uitmaken van je omgevingsvergunningsaanvraag. Dit kan onder de vorm van een mobiliteitsnota, een mobiliteitstoets of een mobiliteitsstudie/MOBER, waarbij de laatstgenoemde het meest uitgebreid is.  

Welk type van mobiliteitsrapport (mobiliteitsnota, mobiliteitstoets of mobiliteitsstudie/MOBER) dient te worden opgemaakt, is afhankelijk van het soort project, de omvang van het project, de specifieke ligging, maar ook van de eisen die de vergunningverlenende overheid al dan niet stelt.  

​​Wat houdt een mobiliteitstoets en MOBER in?​ 

Een mobiliteitstoets start met een situatieschets en het in kaart brengen van het bereikbaarheidsprofiel van de projectlocatie op meso- en microniveau. Vervolgens wordt het huidig en toekomstig gepland mobiliteitsprofiel van de projectsite bestudeerd. Tot slot worden het bereikbaarheids- en mobiliteitsprofiel met elkaar geconfronteerd. Hierbij wordt een capaciteitsbeoordeling uitgevoerd en worden een aantal overige mobiliteitsaspecten beoordeeld (zoals parking) om tot slot te eindigen bij de conclusies en eventuele aanbevelingen naar verkeersleefbaarheid en verkeersveiligheid.

De mobiliteitsstudie gaat nog een stap verder, waarbij er enerzijds dieper wordt ingegaan op de voorgenoemde topics en anderzijds behelst deze extra hoofdstukken waaronder de betrekking tot de planningscontext, de verkeerstechnische/flankerende maatregelen en de sensitiviteitstoets. 

Start je een nieuw project en moet je een omgevingsvergunning aanvragen of heb je de vraag gekregen om een mobiliteitsnota, mobiliteitstoets of mobiliteitsstudie (MOBER) op te maken? Contacteer ons dan zeker voor de nodige begeleiding.

We helpen je graag verder