Uitzondering vanggewasregeling 2024

 

Vanwege de extreem natte weersomstandigheden, is het op vele percelen onmogelijk om tijdig vanggewassen in te zaaien in het kader van de vanggewasverplichting vanuit het mestdecreet. Recent heeft de mestbank uitstel verleend voor de uiterste inzaaidatum van vanggewassen bij een aantal teelten. 

Verlenging inzaaidatum

Normaal gesproken moeten na heel wat teelten vanggewassen voor 15 september worden ingezaaid om te kunnen voldoen aan de vanggewasverplichting in gebiedstype 2 en 3 (oranje en rode gebieden). Als gevolg van het natte voorjaar en de vertraagde oogst heeft de mestbank een uitzondering aangekondigd op de vanggewasregeling voor de teelten groenten uit groep 1, 2 en 3, alsook uien. Hiervoor wordt de inzaaiperiode verlengd  naar 15 oktober. 

  • Voor maïs en late aardappelen  is de inzaaiperiode vanwege het latere groeiseizoen verlengd van 15 oktober naar 31 oktober.
  • Voor andere teelten blijft de uiterste inzaaidatum behouden.

In kader van de vanggewasverplichting moeten de wijzigingen  (opgeven van het juiste vanggewas en tijdstip van inzaaien) uiterlijk tegen 31 oktober aangepast zijn in de verzamelaanvraag. 

Gewasrotatie

Het inzaaien van vanggewassen kan ook van belang zijn om aan de gewasrotatieverplichting 2025 vanuit het GLB te voldoen. Meer info hierover in ons eerder bericht.

Sanctie

Indien je nog steeds niet tijdig verplichte vanggewassen kan inzaaien, zijn er mogelijkheden tot het nemen van equivalente maatregelen of het aangaan van een vanggewasovereenkomst met een andere landbouwer. Zoniet zal er een boete worden opgelegd van 250 euro per ha niet-gerealiseerd areaal. Heb je in de voorgaande jaren hiervoor al een boete ontvangen, dan wordt de boete verhoogd. Dit jaar kunnen beide alternatieven worden aangevraagd tot 31 oktober.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om jouw DLV-adviseur te contacteren.

Meer info