Intussen is het decreet voor de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), dat in het voorjaar werd goedgekeurd, al enkele maanden van kracht.
Eén van de fundamenten in het plan van aanpak is dat elke varkens-, pluimvee- en rundveehouderij maatregelen neemt om de ammoniakemissies, te wijten aan het bedrijf, te gaan reduceren. Hierbij dient elk van deze bedrijven volgende reducties te realiseren ten opzicht van hun referentiesituatie:
*Het is de bedoeling dat de reductiedoelstelling voor de verschillende rundveedeelsectoren in 2026 opnieuw geëvalueerd en bijgestuurd zal worden. Tegen 31 december 2025 neemt elke rundveehouder een ammoniakemissiereducerende maatregel met een minimaal rendement van 5 %. In 2026 wordt geëvalueerd of alle rundveedeelsectoren reeds halfweg zijn met hun taakstelling. Als blijkt dat men niet op schema zit, zal de VLM nutriëntenemissierechten opkopen.
De vooropgestelde reducties kunnen behaald worden door het nemen van ammoniakemissiereducerende maatregelen of door het verminderen van dierplaatsen of een combinatie van beide.
Voor sommige bedrijven is het mogelijk om een vrijstelling te krijgen op deze algemene reductiemaatregelen die worden opgelegd. Deze optie is aan de orde voor conventionele veehouderijen waarbij de ammoniakemissie minder bedraagt dan 500 kg ammoniak op jaarbasis en de impactscore maximaal 0,025 % is in het jaar van de inwerkingtreding van het decreet. (De impactscore geeft weer hoeveel druk er uitgeoefend wordt door een bedrijf op de nabijgelegen natuur.) Voor biologische veehouderijen kan een vrijstelling verkregen worden wanneer de impactscore maximaal 1 % bedraagt in het jaar van de inwerkingtreding van het decreet. Tevens is er een vrijstelling voor de diercategorieën waar de Vlaamse Regering vaststelt dat er geen ammoniakemissiereducerende maatregelen vastgesteld zijn.
Belangrijk hierbij is dat deze tijdig wordt aangevraagd bij de vergunningverlenende overheid. Voor de varkens- en pluimveehouders is hiervoor nog enige tijd. Zij dienen deze melding uiterlijk te doen tegen 30 september 2029. Voor de rundveehouders daarentegen, dient hiervan stilaan werk gemaakt te worden. Voor de rundveesector wordt in de loop van 2026 de eerste balans opgemaakt om na te gaan of zij op koers zijn om de beoogde reductiedoelstellingen te behalen. Daarom is er vastgelegd in het decreet dat de rundveehouders die een vrijstelling kunnen en willen bekomen, deze uiterlijk 31 maart 2025 moeten aangevraagd hebben.
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Aarzel niet om jouw DLV-adviseur te contacteren.
Meer info
De energieprijzen gaan steeds meer de hoogte in en veel mensen zoeken naar manieren om zelf energie op te wekken. Overweeg jij het plaatsen van zonnepanelen?
Wat indien mijn huidige milieuvergunning of omgevingsvergunning nabij einddatum komt? Dit is een vaak voorkomende vraag bij landbouwers. Een milieuvergunning werd vroeger klassiek afgeleverd voor een termijn van 20 jaar. Gezien er tot op vandaag nog geen definitief PAS-kader werd vastgesteld, is er geen kader om een vergunning te hernieuwen.
Op 24 januari werd het stikstofdecreet door het Vlaams Parlement goedgekeurd. Dit moet echter nog in het Belgisch Staatsblad verschijnen vooraleer het van kracht gaat. Gelijktijdig wordt een omzendbrief van toepassing die in bepaalde gevallen extern salderen mogelijk maakt.