De energieprijzen gaan steeds meer de hoogte in en veel mensen zoeken naar manieren om zelf energie op te wekken. Overweeg jij het plaatsen van zonnepanelen? Weet dan dat je hiervoor in bepaalde gevallen geen vergunning nodig hebt en in andere gevallen net wel.
Het plaatsen van zonnepanelen is niet vergunningsplichtig als je ze plaatst op je woning of op een bijgebouw en als ze aan volgende voorwaarden voldoen:
Deze voorwaarden zijn echter enkel van toepassing als er geen stedenbouwkundige verordeningen zijn opgemaakt door het gewest, de provincie of de gemeente die uitdrukkelijk bepalen dat het wel vergunningsplichtig is. Dit is bijvoorbeeld het geval in de historische stadskern van Brugge. Ook kan in de voorwaarden van een vroegere omgevingsvergunning opgenomen zijn dat het plaatsen van zonnepanelen vergunningsplichtig is.
In zeer beperkte situaties kunnen zonnepanelen ook voorzien worden op de grond zonder omgevingsvergunning, maar hierbij mag de som van alle aanwezige niet-overdekte constructies niet meer dan 80 m² bedragen. Voorbeelden van niet-overdekte constructies zijn siervijvers, terrassen, zwembaden, zonnepanelen,… De hoogte moet ook beperkt zijn tot 1.5 meter boven het maaiveld.
Zoals hierboven vermeld, zijn de vrijstellingen enkel geldig als ze niet in strijd zijn met stedenbouwkundige verordeningen. Het feit dat iets niet onder de vrijstelling valt, wil natuurlijk niet zeggen dat het niet vergunbaar is.
Op basis van art. 4.4.9 van de VCRO kan de vergunningverlenende overheid afwijken van deze stedenbouwkundige verordeningen, als het gaat om zonnepanelen. Op deze manier kan er een vergunning worden verleend voor het plaatsen van zonnepanelen op de grond of waarbij wordt afgeweken van het hellingsvlak van het dak. Hierbij moet rekening gehouden worden met alle andere daarbij horende voorwaarden.
Ook voor woningen die zonevreemd zijn in agrarisch gebied kan een vergunning verkregen worden voor het plaatsen van zonnepanelen op de grond of afwijkend van de dakhelling. Hierbij mag de landbouwbestemming niet in gedrang worden gebracht.
Zit je met vragen omtrent de vergunningsplicht bij het plaatsen van zonnepanelen? Zijn er nog onduidelijkheden?
Neem contact op
Intussen is het decreet voor de PAS al enkele maanden van kracht. Eén van de fundamenten in het plan van aanpak is dat elke varkens-, pluimvee- en rundveehouderij maatregelen neemt om de ammoniakemissies, te wijten aan het bedrijf, te gaan reduceren.
Tiny houses zijn de nieuwe trend van de laatste jaren. Volgens sommigen ‘DE’ oplossing voor de verdichting, voor anderen het ideaalbeeld van wonen in het groen.
Wens je het reliëf in je tuin of weide plaatselijk aan te passen? Wist je dat hier bepaalde regels aan verbonden zijn? Vaak heb je hiervoor immers ook een omgevingsvergunning nodig.