Een duurzaamheidsrapport, voor jou of in jouw waardeketen? Wat staat je te wachten?
Misschien heb je er al wat over horen waaien: een nieuwe Europese regelgeving verplicht grote bedrijven om een duurzaamheidsrapport op te maken. Met jouw bedrijf val je misschien niet binnen het toepassingsgebied van deze regelgeving, maar jouw leveranciers of afnemers in de waardeketen wel. Mogelijks hebben ze al bepaalde informatie bij jou opgevraagd of kan je je hieraan in de toekomst verwachten.
Wij willen jou als Vlaamse land- of tuinbouwer ondersteunen bij deze transitie en ervoor zorgen dat jouw bedrijf haar positie in de markt behoudt. Wij helpen jouw bedrijf klaar te stomen voor de toekomst!
De nieuwe Europese Corporate Sustainability Reporting Directive verplicht grote ondernemingen om vanaf 2026 een duurzaamheidsrapport te publiceren. Beursgenoteerde bedrijven van openbaar belang dragen deze verplichting al een jaartje eerder, namelijk vanaf 2025 en beursgenoteerde KMO’s zijn pas in 2027 aan de beurt.
Een onderneming is “groot” volgens de richtlijn als deze aan twee van de volgende drie criteria voldoet:
Misschien voldoet jouw onderneming niet aan deze voorwaarden en ben je dus niet verplicht zelf een duurzaamheidsrapport op te maken, maar mogelijks voldoen enkele ondernemingen in jouw waardeketen wel aan deze definitie. Ook dan zal deze nieuwe regelgeving effect hebben op jouw bedrijf. In het duurzaamheidsrapport moet immers heel wat informatie opgenomen worden over de waardeketen. Enkele voorbeelden zijn:
Bijkomend zullen de bedrijven die een duurzaamheidsrapport opmaken ook doelstellingen moeten opstellen voor de toekomst. Ook hier gaat de waardeketen het effect voelen zoals bv. het reduceren van CO2-emissies, vermindering grondwaterverbruik, …
DLV kan jouw klankbord zijn in deze materie. Wil je voorbereid in de keten staan of ben je gewoon nieuwsgierig? Neem gerust vrijblijvend contact op met ons duurzaamheidsteam!
Contacteer ons
Door je weide goed te beheren, zorg je er enerzijds voor dat je paard alle voedingselementen via zijn voeder ontvangt en anderzijds dat je weide in een goede toestand verkeert. Goed beheer van je grasIand vergt organisatie.
Landbouwbedrijven doen veelal aan duurzame bedrijfsvoering. De kans om dit objectief te kunnen aantonen is het berekenen van een koolstofvoetafdruk van je bedrijfsvoering.
De Vlaamse regering heeft onlangs een reeks versoepelingen binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) principieel goedgekeurd. Na formele goedkeuring van de Europese Commissie zullen deze in voege gaan vanaf 2025.