Hoeveslagerij 'de Kruishuishoeve': een korte keten verhaal

In het landelijke Malle kan je Aberdeen Angus koeien spotten op de weilanden rondom de Kruishuishoeve. Al vijf generaties lang is de Kruishuishoeve de thuisbasis van de familie Verheyen. En ook Nele en haar man Jeroen zetten de familietraditie verder. Om in te spelen op de korte keten openden zij onlangs een hoevewinkel op hun boerderij.


Naast een voltijdse job zetten Nele en Jeroen zich dagelijks in om hun kudde runderen van het ras Aberdeen Angus te verzorgen. De koeien grazen ongeveer 8 maanden per jaar en krijgen in de winter natuurhooi. Bovendien kalven ze op een natuurlijke manier, wat de verzorging minder arbeidsintensief maakt. Aberdeen Angus, of ook gekend als Black Angus, is een typisch vleesras dat gekend staat omwille van zijn rode, gemarmerde kwaliteitsvlees. 


Omdat ze veel belang hechten aan korte keten, wilden Nele en Jeroen het vlees van hun dieren rechtstreeks aan de consument aanbieden. Om dit te verwezenlijken, richtten ze een bestaande loods in als hoeveslagerij, koelcel en verkoopruimte. Het slachten is het enigste wat in de hele keten buitenshuis gebeurt. Na de slachting komt de koe terug naar de boerderij voor de verwerking.


Op de kruishuishoeve wordt gewerkt met oog op kwaliteit. Koeien worden pas geslacht wanneer er voldoende bestellingen zijn, nadien worden er pakketten Black Angus vlees van 5kg verkocht. Op deze manier kunnen ze inspelen op de vraag en zijn er geen overschotten. Een gedeelte van het vlees wordt tevens geserveerd in Bistro Nobis, het restaurant van Neles broer dat op een paar kilometers van de boerderij gelegen is.


Om het hele korte keten verhaal mogelijk te maken, moesten Nele en Jeroen beschikken over de nodige omgevingsvergunning. Hiervoor werd de hulp ingeschakeld van DLV. "De adviseurs van DLV maakten alles wettelijk en orde en zo konden we met een gerust hart de hoeveslagerij opstarten", aldus Nele en Jeroen.


Lees meer over de Kruishuishoeve: www.kruishuishoeve.be 


DEEL DIT BERICHT:

Wat deed DLV?

Wens je meer info? Contacteer ons voor een voorstel.

Contacteer ons voor meer info!

Recente projecten