Naar aanleiding van de reductiedoelstellingen van het nieuwe stikstofdecreet besloten uitbaters Kris en Heidi Bouten-Cool om met hun varkenshouderij in te stappen in de stopzettingsregeling. Hun varkenshouderij werd omgevormd tot een beleefboerderij, met momenteel een vijftal zeugen, waarbij het koppel varkensvlees zal verkopen via de korte keten.
Onze adviseurs stelden voor Kris en Heidi een dossier op om de stopzettingsregeling van het varkensbedrijf aan te vragen. Daarnaast werd voor een gedeelte van het bedrijf een functiewijziging naar opslag aangevraagd. Het andere deel van de varkensstallen wordt nog steeds gebruikt voor hun landbouwactiviteiten, waaronder de bestaande akkerbouwactiviteiten en daarnaast ook de beleefboerderij met een innovatieve vorm van veeteelt en landbouweducatie.
Vandaag worden bij PORIGINE Duroc-varkens gekweekt die buiten lopen en opgroeien. Het bedrijf wil op deze manier focussen op natuurvlees.
75 jaar geleden legde de vader van Jos Franken de basis voor Franken Agro in Mol. Onder leiding van Jos, Maria en hun dochters An en Leen is het bedrijf uitgegroeid tot een bloeiende onderneming met een focus op graszoden en aardappelen
In Weelde vind je het gesloten varkensbedrijf van Frank en Ann: Duroc de Kempen. In 2000 kocht het koppel een kippen- en varkensbedrijf dat ze ombouwden naar een gesloten varkensbedrijf.
Veearts Annemarie had doorheen de jaren steeds meer nood aan een eigen praktijkruimte voor de opvolging en begeleiding van dieren. Toen vlakbij hun huis een oude varkensstal te koop kwam, ging ze samen met haar partner Sam aan de slag om deze om te bouwen naar een dierenkliniek.