Loods voor wijndomein Hoogenhove

Expertises

  • Omgevingsvergunning Bouwluik
  • Omgevingsvergunning Milieuluik

 

Toen Katty en Hans in 2018 hun eerste wijndruiven aanplantten, werd ook de rest van het gezin enthousiast over de prille wijngaard. Vijf jaar later is Wijndomein Hoogenhove een echt familiebedrijf waar ook de kinderen graag aan willen verder bouwen. 

Optimalisatie site

De wijngaard is ondertussen al meer dan 2 ha groot, met nog mooie plannen in het vooruitzicht. Volgend jaar wordt er 8 ha bij geplant en in de komende jaren mikt de familie om door te groeien tot 18 ha, wat goed zal zijn voor een omzet van 90.000 flessen mousserende wijn en 10.000 flessen stille wijn. 

Aangezien het bedrijf steeds verder groeide, wou de familie Everaert de site optimaliseren voor de wijnbouwactiviteiten. Zo groeide het plan voor een nieuwe loods waarin een vinificatieruimte, een labo, een bergruimte en een stockageplaats voor de druiven zou ondergebracht kunnen worden.

Daarnaast werd een reeds bestaande schuur opnieuw ingericht. In het reeds gerestaureerde deel is nu een degustatieruimte en een ruimte om seminaries te organiseren (landbouweducatie). In het niet gerestaureerde deel van de schuur werd een shop gecreëerd zodat de wijn ook ter plaatse, op het domein verkocht kan worden. 

  • Wijndomein Hogenhove

Groei en toekomstplannen

Dit alles kadert binnen het idee om van het wijndomein een voor het publiek aantrekkelijk en toegankelijk domein te maken. In de toekomst wil de familie Everaert dan ook blijven innoveren en ontwikkelen om hun bedrijf verder uit te bouwen. 

Om de groei en bouw van de loods mogelijk te maken, boden onze DLV-adviseurs ondersteuning bij de vergunningsaanvraag. Hiervoor werd er ook overleg gepleegd met de gemeente en verschillende adviesinstanties. Onze partner Parallel Architecten stond in voor het ontwerp van de loods. Aangezien dochter Michelle zelf ook architect is, stond zij in voor de uitvoering van de bouw.