In het landelijke Malle kan je Aberdeen Angus koeien spotten op de weilanden rondom de Kruishuishoeve. Al vijf generaties lang is de Kruishuishoeve de thuisbasis van de familie Verheyen. En ook Nele en haar man Jeroen zetten de familietraditie verder. Om in te spelen op de korte keten openden zij onlangs een hoevewinkel op hun boerderij.
Naast een voltijdse job zetten Nele en Jeroen zich dagelijks in om hun kudde runderen van het ras Aberdeen Angus te verzorgen. De koeien grazen ongeveer 8 maanden per jaar en krijgen in de winter natuurhooi. Bovendien kalven ze op een natuurlijke manier, wat de verzorging minder arbeidsintensief maakt. Aberdeen Angus, of ook gekend als Black Angus, is een typisch vleesras dat gekend staat omwille van zijn rode, gemarmerde kwaliteitsvlees.
Omdat ze veel belang hechten aan korte keten, wilden Nele en Jeroen het vlees van hun dieren rechtstreeks aan de consument aanbieden. Om dit te verwezenlijken, richtten ze een bestaande loods in als hoeveslagerij, koelcel en verkoopruimte. Het slachten is het enigste wat in de hele keten buitenshuis gebeurt. Na de slachting komt de koe terug naar de boerderij voor de verwerking.
Op de kruishuishoeve wordt gewerkt met oog op kwaliteit. Koeien worden pas geslacht wanneer er voldoende bestellingen zijn, nadien worden er pakketten Black Angus vlees van 5kg verkocht. Op deze manier kunnen ze inspelen op de vraag en zijn er geen overschotten. Een gedeelte van het vlees wordt tevens geserveerd in Bistro Nobis, het restaurant van Neles broer dat op een paar kilometers van de boerderij gelegen is.
De adviseurs van DLV maakten alles wettelijk en orde en zo konden we met een gerust hart de hoeveslagerij opstarten Aldus Nele en Jeroen
De adviseurs van DLV maakten alles wettelijk en orde en zo konden we met een gerust hart de hoeveslagerij opstarten
Aldus Nele en Jeroen
Om het hele korte keten verhaal mogelijk te maken, moesten Nele en Jeroen beschikken over de nodige omgevingsvergunning. Hiervoor werd de hulp ingeschakeld van DLV.
De korte keten heeft de laatste jaren enorm aan belang gewonnen zowel bij de producent als consument. Onze DLV-adviseurs hebben al jaren ervaring in de meest uiteenlopende projecten en kunnen je dus goed op weg helpen. Vanaf de start van je idee en het bepalen van jouw strategie tot de uitwerking van je project, wij staan voor jou klaar!
75 jaar geleden legde de vader van Jos Franken de basis voor Franken Agro in Mol. Onder leiding van Jos, Maria en hun dochters An en Leen is het bedrijf uitgegroeid tot een bloeiende onderneming met een focus op graszoden en aardappelen
In Weelde vind je het gesloten varkensbedrijf van Frank en Ann: Duroc de Kempen. In 2000 kocht het koppel een kippen- en varkensbedrijf dat ze ombouwden naar een gesloten varkensbedrijf.
Veearts Annemarie had doorheen de jaren steeds meer nood aan een eigen praktijkruimte voor de opvolging en begeleiding van dieren. Toen vlakbij hun huis een oude varkensstal te koop kwam, ging ze samen met haar partner Sam aan de slag om deze om te bouwen naar een dierenkliniek.