Recent werden er enkele wijzigingen goedgekeurd met betrekking tot de VLAREM-wetgeving. Eén van deze wijzigingen heeft betrekking op de voorwaarden voor uitvoering en gebruik van ammoniakemissiearme stallen, deze zijn vastgelegd in artikel Art. 5.9.2.1bis §4 van VLAREM II.
De wijzigingen hebben concreet betrekking op de elektronische monitoring van luchtwassystemen, zoals luchtwassers en biobedden. Volgens de wetgeving dient een luchtzuiveringssysteem op automatische wijze gemonitord te worden met behulp van elektronische monitoring. Via deze monitoring dienen continu en automatisch de parameters geregistreerd te worden die relevant zijn voor een goede werking van het luchtzuiveringssysteem.
Het systeem van elektronische monitoring moet voldoen aan volgende voorwaarden:
Voor luchtwassers moeten minimaal volgende parameters geregistreerd worden:
Voor biobedden moeten minimaal volgende parameters geregistreerd worden:
Deze wijzigingen zijn in werking getreden sinds 16 oktober 2023. Voor bestaande luchtwassystemen geldt er een overgangstermijn tot 31 december 2025 om de systemen in overeenstemming te brengen met deze regelgeving.
Heb je reeds vragen? Of nood aan meer informatie? Aarzel niet om één van onze adviseurs te contacteren.
Meer info luchtwassystemen
Op 24 januari werd het stikstofdecreet door het Vlaams Parlement goedgekeurd. Dit moet echter nog in het Belgisch Staatsblad verschijnen vooraleer het van kracht gaat. Gelijktijdig wordt een omzendbrief van toepassing die in bepaalde gevallen extern salderen mogelijk maakt.
Binnen het stikstofakkoord is één van de doelstelling om de niet-gevulde nutriëntenemissierechten af te romen. De VLM voorziet om midden juni aan alle landbouwers te laten weten hoeveel nutriëntenemissierechten zullen afgeroomd worden.
Sinds 23 februari 2024 is het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS), of beter gekend als het stikstofdecreet, in werking getreden. Dit decreet heeft o.a. als doel om de stikstofemissies te reduceren.