De overstromingen van november 2023 brachten een uitzonderlijke schade met zich mee. De Vlaamse Regering erkende deze overstromingen daarom als ramp en bepaalde de geografische uitgestrektheid van regio's waar een schadedossier kan ingediend worden.
Inwoners en bedrijven in de gemeenten Alveringem, Diksmuide, Gistel, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ichtegem, Ieper, Izegem, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lendelede, Lo-Reninge, Menen, Middelkerke, Moorslede, Nieuwpoort, Oudenburg, Poperinge, Roeselare, Staden, Veurne, Vleteren, Wervik, Wevelgem en Zonnebeke komen in aanmerking voor de overstroming in de periode van 5 tot en met 22 november 2023. Voor de gemeenten Affligem, Lede, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Wichelen is de periode afgebakend van 14 tot en met 15 november.
Omdat de ramp erkend is als overstroming, kunnen landbouwbedrijven zonder brede weersverzekering een beroep doen op het rampenfonds voor eventuele schade aan gewassen als gevolg van de overstroming.
Ook inwoners of ondernemingen, gevestigd in een van deze gemeenten kunnen je een schadedossier indienen bij het rampenfonds. Hiervoor heb je nog de tijd tot 31 juli 2024.
Heb je vragen i.v.m. je schadedossier? Contacteer jouw DLV-adviseur.
Contacteer ons
Nu de VLM beslist heeft om de uitrijregeling op grasland toch niet te verlengen na 15 augustus, sommen we de mogelijkheden op wanneer, waar en onder welke voorwaarden bemesting nog toegelaten is dit najaar.
Sinds de start van MAP6 in 2019 wordt Vlaanderen ingedeeld in vier gebiedstypes. Op basis van de waargenomen evoluties in de waterkwaliteit zou deze verdeling elke 2 jaar worden geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd.
Heb jij een mestverwerkingsplicht? Zorg dan dat tegen ten laatste 30 september 2023 de mestverwerkingscertificaten (MVC’s) naar de certificatenrekening overgedragen zijn.