De Vlaamse regering erkende op 5 juli 79 gemeenten voor hevige regenval en 16 gemeenten voor overstroming voor verschillende periodes in 2021. Hiervoor kan je nog tot en met 31 oktober 2024 een aanvraag tot schadevergoeding indienen bij het rampenfonds.
Het is wel belangrijk te vermelden dat deze erkenning los staat van eventuele schade geleden tijdens de eerder erkende ramp van 14 tot en met 17 juli 2021, voor hevige regenval en overstroming. Voor die ramp is het niet meer mogelijk om een nieuwe aanvraag in te dienen.
Voor het bekomen van een eventuele vergoeding voor schade aan teelten en niet-binnengehaalde oogsten gelden er 2 belangrijke basisvoorwaarden:
Het Vlaams Rampenfonds kende de afgelopen jaren een afbouw van de steunpercentages. Vanaf 2025 zal het niet meer mogelijk zijn om een tussenkomst aan te vragen voor schade aan teelten en niet-binnengehaalde oogsten. In de plaats hiervan is het wel mogelijk om via de Verzamelaanvraag een tussenkomst van 65% te bekomen voor de betaalde premies van jouw bredeweersverzekering.
Aangezien de ramp in 2021 plaatsvond, is er voor deze ramp echter nog 32% tot 64% steun mogelijk op de schade aan niet-verzekerde teelten. Deze percentages zijn afhankelijk van het verzekerde bedrijfsareaal waarbij er voor een verzekerd bedrijfsareaal tot 64% steun mogelijk is.
Voor de schade die is geleden door overstromingen kan je steeds een vergoeding aanvragen, ook als je geen bredeweersverzekering hebt. Hier wordt dan de standaardprocedure voor natuurrampen toegepast.
Om te bekijken of jouw schade in aanmerking komt voor een vergoeding kan je steeds contact opnemen met jouw DLV-adviseur.
Contacteer ons
De aanhoudende regen van de voorbije weken heeft op veel plaatsen akkers en velden onder water gezet. Onder andere in de Westhoek is de draagkracht van akkers onvoldoende om de oogst van bepaalde gewassen en ook de inzaai van nateelten of vanggewassen aan te vatten. De Mestbank liet dan ook weten rekening te houden met deze overmachtssituatie.
Zoals ieder jaar moet er in het voorjaar opnieuw een mestbankaangifte ingevuld worden en dit zowel voor landbouwers als uitbaters van een verzamelpunt of bewerkings- of verwerkingseenheid. De deadline is net zoals vorig jaar 15 maart.
De voorbije maanden zijn bijzonder moeilijk geweest voor akkerbouwers die nog oogst in het veld hadden. Jammer genoeg hebben velen een deel van hun oogst verloren zien gaan of is deze nog steeds niet geoogst kunnen worden.