De Vlaamse overheid engageert zich om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken. Tegen dan zou alle asbest die in slechte staat is verwijderd moeten zijn. Veel (voormalige) landbouwbedrijven, maar ook oudere paardenhouderij, hebben op heden nog verschillende asbesttoepassingen zoals bv een asbestcementendak.
Vanuit OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij) is er een ondersteuning voorzien die de landbouwers moet stimuleren de asbestdaken versneld te verwijderen. In 2021 ging hiervoor een sectorprotocol van start waarbij landbouwers zich kunnen aanmelden indien ze hun asbestdak willen vervangen. Voor wie intekent op dit protocol, stelt de OVAM een inzamelaar aan die de gedemonteerde asbestplaten aan huis verzameld. De inzamelaar komt het asbestafval ophalen en voert deze af naar een stortplaats of verwerker. Dit transport heeft meestal een veel hogere kostprijs in vergelijking met een asbestvrij dak. Hierin komt OVAM financieel tegemoet daar zij instaan voor de financiering van de asbestmeerkost! Het demonteren van het dak gebeurt door de landbouwer zelf of een aangestelde aannemer.
Er zijn de afgelopen periode al 3 oproepen geweest die op korte tijd volzet waren door de grote interesse. In totaal hebben zich al 3668 landbouwers aangemeld waarbij al meer als 1,4 miljoen m² asbestdaken zijn verwijderd. Het goede nieuws is dat Minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns recent een nieuwe call heeft aangekondigd. Deze zal in de loop van 2025 worden gelanceerd.
Voor deze steun komen zowel actieve landbouwers, gepensioneerde landbouwers en landbouwers in bijberoep in aanmerkingen. De voorwaarden zijn dat je beschikt over een BTW-nummer en een landbouwnummer met bijhorende exploitatienummer.
Als gevolg van deze voorwaarden komen ook heel wat paardenhouders in aanmerking. Ook zij moeten namelijk beschikken over een landbouwnummer wanneer ze meer als 2 ha landbouwgrond in gebruik hebben of een fosfaatproductie van meer als 300 kg (wat overeenkomt met het houden van 14 paarden 200-600 kg). Een landbouwnummer vraag je aan bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Hieraan gekoppeld moeten jaarlijks 2 aangiftes gebeuren: de mestbankaangifte en de verzamelaanvraag.
Wanneer de nieuw oproep gelanceerd wordt kunnen landbouwers/paardenhouders zich aanmelden en krijg je binnen 20 werkdagen antwoord van OVAM of de ophaling is goedgekeurd. Eén aanmelding kan meerdere gebouwen van 1 exploitatie bevatten.
Wil je alvast op de hoogte worden gehouden door OVAM van nieuwe ontwikkelingen/oproepen dan kan je via hun website je contactgegevens doorgeven: Informatie landbouwprotocol asbest. Hou ook onze website en socials in de gaten waar we ongetwijfeld een update geven indien de call wordt gelanceerd.
Zit je nog met vragen? Aarzel niet om je DLV-adviseur te contacteren.
Contacteer ons
Nu de VLM beslist heeft om de uitrijregeling op grasland toch niet te verlengen na 15 augustus, sommen we de mogelijkheden op wanneer, waar en onder welke voorwaarden bemesting nog toegelaten is dit najaar.
Sinds de start van MAP6 in 2019 wordt Vlaanderen ingedeeld in vier gebiedstypes. Op basis van de waargenomen evoluties in de waterkwaliteit zou deze verdeling elke 2 jaar worden geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd.
Heb jij een mestverwerkingsplicht? Zorg dan dat tegen ten laatste 30 september 2023 de mestverwerkingscertificaten (MVC’s) naar de certificatenrekening overgedragen zijn.