Melkveehouder krijgt vergunning voor pocketvergister met stikstofstripper

DLV-klanten Dries Maenhout en Brenda Dewinter ontvingen in februari als eerste Belgisch landbouwbedrijf een vergunning voor het installeren van een pocketvergister in combinatie met een mestscheider, stikstofstripper en hygiënisatie-unit. Weldra hopen ze hun project te realiseren. DLV begeleidde hen bij de aanvraag van de vergunning. 

Het idee van de pocketvergister kwam er nadat het koppel in februari 2021, net voor het stikstofarrest, een vergunning verkreeg voor de uitbreiding van hun melkveestal. Ze gingen op zoek naar een nieuwe manier voor het aanwenden van hun meststromen, daarom werd de nieuwe stal uitgerust met mestschuiven die de verse mest verzamelen. Deze kan op zijn beurt gebruikt worden voor de pocketvergister. 

Wat deed DLV voor de vergunning?

DLV begeleidde hen bij de opmaak en het ontwerp van de omgevingsvergunningsaanvraag. Daarnaast boden we begeleiding bij de aanvraag voor VLIF- investeringssteun en VLIF-innovatiesteun.

Welke voordelen heeft de pocketvergister op hun bedrijf?

  • De pocketvergister zorgt voor een besparing op energiekosten dankzij de groene energieopwekking.

  • De pocketvergister zorgt voor een vervanging van kunstmest en zorgt dus voor een duurzamer bedrijf.

  • De stikstofstripper zorgt voor een grote reductie van de stikstof uit de mest, waardoor meer mest op eigen land kan uitgereden worden en er dus minder mestafzet naar derden nodig is.


Dries en Brenda bijten met deze vergunning de spits af in Vlaanderen. Hun project kan dan ook een mooi voorbeeld zijn voor verdere projecten in Vlaanderen. 


DEEL DIT BERICHT:

Recente projecten