Sloopopvolgingsplan

Dient er (oud) gebouw gesloopt te worden op je bedrijf? Vergeet dan geen sloopopvolgingsplan toe te voegen bij je omgevingsvergunningsaanvraag!

Wie een residentieel gebouw van meer dan 5000m³, een niet-residentieel gebouw (bv. een stal) van meer dan 1000m³ of  een verharding van meer dan 250 m³ wil slopen, heeft daar sinds juni 2018 een sloopopvolgingsplan voor nodig. Vooral de twee laatsten zullen van toepassing zijn op het platteland. 

Het sloopopvolgingsplan vervangt de voormalige sloopinventaris en wordt opgemaakt door één van onze eigen erkende deskundigen. In het sloopopvolgingsplan worden alle in de constructie aanwezige materialen opgelijst, met aanduiding of deze al dan niet gevaarlijk zijn voor mens of milieu. Er wordt van de overheid uit een duidelijke focus gelegd op asbest. De asbestinventaris beslaat dan ook een groot deel van het document. Er wordt naast de inventarisatie van de verschillend asbesttoepassingen ook in beschreven op welke manier de toepassingen correct verwijderd en afgevoerd moeten worden. 

Wanneer het sloopopvolgingsplan afgewerkt is, kan het in bepaalde gevallen interessant zijn om het in te dienen bij de sloopbeheersorganisatie TRACIMAT. Zij verleent na controle een verwerkingstoelating, waardoor het vrijgekomen puin aan het lagere tarief van Laag Milieu Risico Profiel (LMRP) – materiaal kan worden afgevoerd.

Een sloopopvolgingsplan voor jouw project?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Onze expertises