Omzendbrief gebruik van vaste fractie mest als ligbedstrooisel


Op 5/11/2018 werd na overleg tussen de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu, het FAVV en de Gewesten een omzendbrief opgesteld over het gebruik van de vaste fractie van drijfmest als ligbedstrooisel.

Overweeg je als veehouder om de vaste fractie van drijfmest te gebruiken als ligbedstrooisel voor het eigen rundvee? Dan moet je passende maatregelen nemen om elk risico voor de gezondheid van mens en dier te voorkomen. 

De eigen dikke fractie mest mag niet in de handel gebracht worden om als ligbedstrooisel bij derden te gebruiken. Het standpunt is dat de vaste fractie uit mest niet in de handel mag gebracht worden als ligbedmateriaal. Voor gebruik in het eigen bedrijf kan er enkel mest van het eigen bedrijf gebruikt worden als ligbedmateriaal voor dieren binnen hetzelfde beslag, en er kunnen hiervoor enkel eigen mestscheiders -geen mobiele installaties- gebruikt worden. 

Informeer je vooraf goed over het gebruik van deze vaste fractie! Er kunnen namelijk specifieke eisen worden vastgesteld over dit gebruik door het FAVV of over het uitspreiden op het land van dergelijk ligbedmateriaal voor gebruik als meststof door de Gewesten.

Heb je vragen over wat wel en niet kan? Contacteer een DLV-adviseur!

Terug naar het overzicht

Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Eerstvolgende evenementen

Werken bij DLV?