Project nutriëntenkring op paardenkracht

 

Binnen het project ‘Nutriëntenkring op paardenkracht’ werd gezocht naar duurzame toepassingen van paardenmest. Paardenmest is immers een waardevolle meststof of grondstof voor de champignonsubstraatkweek. Nochtans vormt dit geen opbrengst voor de paardenhouder, maar is het eerder een belangrijke kost als dit extern moet worden afgezet.

Afhankelijk van de bezetting van de eigen weides kan verse paardenmest zelf als extra bemesting worden toegediend. Dit verhoogt evenwel het risico op wormbesmettingen. Dit probleem zou kunnen worden aangepakt door paardenmest te composteren. Bij compostering worden hoge temperaturen bereikt, waardoor de aanwezige parasieten mogelijks worden afgedood. Om deze stelling te onderzoeken, werden verschillende composthopen met ‘besmette’ mest aangelegd. In de loop van het project werd getest of de aanwezige parasieten effectief werden afgedood tijdens het composteringsproces.

Het onderzoek werd afgesloten met een eindevenement op 11 juli 2022.  De resultaten werden gebundeld in een brochure die je hieronder kan terugvinden.
Heb je nog vragen over dit project? Contacteer ons!


Het project ‘Nutriëntenkring op paardenkracht’ (2020-2022) is 
een samenwerking van DLV, Universiteit Gent, Vzw PaardenPunt Vlaanderen, Vlaco vzw, Quality Stud, Josse Janssens, bvba Nathalie Awouters (Stoeterij de Lindehoeve), Yoki, IMALA.
Het project werd gerealiseerd dankzij de steun van Vlaanderen Circulair.