Overnamebegeleiding

Een bedrijfsovername is een belangrijk scharniermoment voor zowel de overnemer als de overlater. Jij wil aan de slag in je eigen bedrijf, misschien wil je bepaalde vernieuwingen doorvoeren en investeren in de toekomst. De overlater droomt mogelijks van meer vrije tijd en wil al de verplichtingen achter zich laten. Elk heeft zijn eigen dromen, wensen en behoeften, bespreek deze dan ook grondig met elkaar. 

Startende landbouwers en bedrijfsovernames kunnen op onze bijzondere interesse rekenen. We gaan graag op weg met overlater en overnemer om samen alle aspecten van een overname in detail te bekijken en af te wegen. Dit geeft de overlater een goed gevoel bij de overdracht én de overnemer voldoende zuurstof om als ondernemer zijn of haar weg te zoeken.

Bij deze overnamegesprekken speelt de waardering van het bedrijf en het bepalen van het overnamebedrag een grote rol. Een objectieve schatting van de waarde van het bedrijf of bedrijfsdelen is immers de basis van elk overnamegesprek en onmisbaar in onze advisering. Bij ons kan je terecht voor zowel de taxatie van het onroerend goed (bedrijfsgebouwen en gronden) als voor de waardebepaling van de bedrijfsbekleding (roerend goed, zoals machines, voorraden, dieren, …). Verder bieden wij ook ondersteuning bij het opmaken van het overnamecontract, de inventaris en eventueel het samenuitbatingscontract bij een maatschap.

Onze adviseurs staan ook klaar om je te begeleiden bij de complexe administratie en alle wettelijke verplichtingen die bij een bedrijfsovername komen kijken. Aangezien timing hierbij erg belangrijk is, stellen wij een bindend stappenplan op zodat alle overnameformulieren en -meldingen tijdig en correct uitgevoerd worden.

Bij overnames of investeringen trachten wij voor jou de VLIF-subsidies te optimaliseren, zodat je maximaal gesteund aan je investering kan beginnen. Niet enkel de aanvraag, maar ook de volledige begeleiding bij de VLIF-aanvragen nemen wij voor onze rekening.

Tenslotte zijn onze adviseurs – op basis van hun jarenlange ervaring – goed geplaatst om ieder strategisch gesprek over jouw bedrijf aan te gaan.


Neem je in overweging om een bedrijf over te nemen of over te laten?

Onze expertises