Webinar | Schrapping zone-vreemde mogelijkheden in landelijk gebied op komst? Hoe pak ik de aankoop van een boerderij aan?

Een grote groep van middenveldorganisaties heeft recent opgeroepen om de sterk toegenomen druk op de open ruimte en landbouwgrond in Vlaanderen te counteren. Volgens deze organisaties creëren zonevreemde functiewijzigingen een hoge opportuniteitswaarde bovenop de landbouwkundige waarde waardoor de landbouwers op de vastgoedmarkt weggeconcurreerd worden. Sites die omwille van de ligging of omwille van de landbouwkundige gebouwen nog een landbouwkundige potentie hebben, krijgen bij voorkeur een nieuwe functie binnen de landbouw, en niet agrarisch hergebruik moet een uitzondering worden.

Wat zijn de gevolgen van deze oproep? Wat indien ik een boerderij wens te kopen, maar ik ben slechts gelegenheidslandbouwer of heb niets met de landbouw te maken. Hoe moet ik de wettelijke mogelijkheden en de nieuwe beleidsvisie inschatten bij de aankoop?

Op basis van verschillende tips zal toegelicht worden hoe een aankoop van een boerderij praktisch kan aangepakt worden, en wat de huidige werkwijze is voor het bekomen van een omgevingsvergunning voor een zonevreemde functiewijziging.DEEL DIT BERICHT: