Stormweer tussen 9 en 15 maart 2019 erkend als algemene ramp

De Vlaamse Regering heeft de storm en rukwinden met een lokaal karakter, die hebben plaatsgevonden tussen 9 en 15 maart 2019 op het grondgebied van 85 gemeentes of steden als algemene ramp erkend.  Heb je schade geleden in één of meerdere van de erkende gemeentes of steden? Dan kan je een schadedossier indienen t.e.m. 31 maart 2020.

Erkende gemeentes/steden

Volgende gemeentes en steden werden erkend: Aalst, Aalter, Antwerpen, Assenede, Balen, Beveren, Boechout, Bonheiden, Boortmeerbeek, Bornem, Brasschaat, Brecht, Brugge, Buggenhout, Damme, Deinze, Dendermonde, Duffel, Edegem, Eeklo, Essen, Evergem, Geel, Gent, Gistel, Haacht, Hamme, Hasselt, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Holsbeek, Hooglede, Hoogstraten, Jabbeke, Kalmthout, Kapellen, Keerbergen, Kontich, Kortenberg, Laakdal, Laarne, Lebbeke, Lier, Lint, Lochristi, Lokeren, Maldegem, Mechelen, Meerhout, Merchtem, Merelbeke, Meulebeke, Moerbeke, Mol, Niel, Nijlen, Olen, Oostkamp, Opwijk, Oud-Turnhout, Putte, Puurs, Sint-Amands, Ranst, Rijkevorsel, Rotselaar, Schoten, St Gillis Waas, St Katelijne Waver, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Stabroek, Steenokkerzeel, Stekene, Temse, Tessenderlo, Tongeren, Vorselaar, Wachtebeke, Wemmel, Wetteren, Willebroek, Wuustwezel, Zandhoven, Zedelgem en Zemst.

Welke schade komt in aanmerking voor schadevergoeding?

Er kan schadevergoeding aangevraagd worden voor schade aan goederen die niet gedekt zijn of gedekt konden zijn via een brandverzekering “eenvoudige risico’s” en schade aan voertuigen die niet beschermd staan in een garage of onder een carport. Voor landbouwers is het ook mogelijk een vergoeding aan te vragen voor schade aan niet-binnengehaalde oogsten, de levende veestapel buiten het gebouw, de bodem, de teelten en bosaanplantingen. 

Schade aan goederen die verzekerbaar zijn in het kader van een brandpolis, schade aan goederen met weeldekarakter, schade veroorzaakt door schuld of nalatigheid en louter esthetische schade zijn uitgesloten voor een schadevergoeding.

Schadedossier indienen

Een schadedossier kan ingediend worden via het E-loket van het Vlaamse rampenfonds via rampenfonds.vlaanderen.be of via papieren aanvraagformulieren die aangetekend verzonden worden. De aanvraag tot schadevergoeding moet aangevuld worden met de nodige bewijsstukken (bewijs eigendom, verzekeringspolis, fotoverslag, huwelijkscontract, …).

Voor teelt- en oogstschade moeten volgende zaken toegevoegd worden:

  • De processen-verbaal van de gemeentelijke landbouwcommissie; 

  • De definitief ingediende versie van de oppervlakte-aangifte van het jaar waarin de schade werd geleden;

  • Een fotoverslag waarbij per perceel minstens één foto een geografisch aanknopingspunt bevat zoals een gebouw, herkenbaar landschapselement, …; 

  • Een attest afgeleverd door je verzekeraar indien je verzekerd bent voor teeltschade door weersomstandigheden (hagel) of een attest van een producentenorganisatie indien je via die organisatie verzekerd bent. 

In België is de verzekering van teelten tegen hagelschade de meest courante verzekering die beschikbaar is om gedekt te zijn tegen schade aan teelten door weersomstandigheden. Een hagelverzekering zal in aanmerking genomen worden als verzekering in het kader van andere erkende algemene rampen, zoals storm, overvloedige regenval enz. Indien je geen hagelverzekering hebt voor de verzekerbare teelten, maar er werden wél structurele investeringen gedaan om teeltschade door hagel te voorkomen (hagelnetten, overkappingen tegen hagel, hagelkanon waarvan je eigenaar of mede-eigenaar bent), dan kunnen deze investeringen als gelijkwaardig beschouwd worden met een verzekering. Je geeft aan welke soort structurele investering je hebt gedaan voor welke percelen in je verzamelaanvraag 2018, voor welke teelten en de oppervlakte waarop deze investering betrekking heeft. Je hoeft de bewijsstukken niet bij je aanvraag toe te voegen, maar wel ter beschikking te houden in het geval van een controle ter plaatse.

Voor schade aan teelten kan alleen een tegemoetkoming worden verleend als het productieverlies per landbouwer en per teelt meer dan 30 % bedraagt. Vervolgens wordt gekeken of minstens 50 % van de verzekerbare teelten verzekerd zijn tegen weerrisico’s (in de vorm van een hagelverzekering of bewijs van structurele investeringen tegen hagelschade). Indien dit het geval is, kan 80 % van de geleden schade vergoed worden. Indien niet, bedraagt het maximum bedrag van de tegemoetkoming 40 %.


Heb je vragen over dit thema? Contacteer een DLV-adviseur voor meer info!

DEEL DIT BERICHT:

Recente projecten