Rampenfonds hevige regenval en overstroming 2021 - Aanvraag tegemoetkoming indienen vóór 31 maart 2022

Midden juli 2021 veroorzaakte de hevige regenval en overstromingen in enkele regio’s uitzonderlijke schade. Dit weersfenomeen is nu erkend als algemene ramp door het Vlaams Rampenfonds in bepaalde Vlaamse steden en gemeenten. De deadline om een aanvraag tot tegemoetkoming in te dienen is vastgesteld op 31 maart 2022

Opgelet: enkel landbouwers die in het jaar 2021 minstens 25% van hun totale bedrijfsareaal verzekerd hadden via een brede weersverzekering, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schade veroorzaakt door de hevige regenval. Voor de schade die veroorzaakt werd door overstroming, geldt deze voorwaarde NIET. 


        Op 27 december 2021 verscheen in het Belgisch Staatsblad het besluit van de Vlaamse Regering om de hevige regenval van 14 tot en met 16 juli 2021 in 62 Vlaamse steden en gemeenten en de overstromingen van 14 tot en met 17 juli 2021 in 9 Vlaamse steden en gemeenten te erkennen als algemene ramp. 

        De 9 steden en gemeenten die in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de schade door overstroming zijn Dilsem-Stokkem, Geetbets, Genk, Halen, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen en Meerhout. Schade ten gevolge van overstromingen vallen NIET onder de ongunstige weersomstandigheden die verzekerd kunnen worden via een brede weersverzekering. Deze getroffenen zullen dus een tegemoetkoming kunnen krijgen van het rampenfonds, ongeacht het feit of ze al dan niet een brede weersverzekering afgesloten hebben.

        De steden en gemeenten die in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de schade door hevige regenval zijn Aarschot, Arendonk, Asse, Beersel, Begijnendijk, Bekkevoort, Beringen, Bierbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Geel, Gingelom, Glabbeek, Grimbergen, Halle, Hamont-Achel, Hasselt, Heist-op-den-Berg, Herent, Herentals, Herselt, Heusden-Zolder, Holsbeek, Hoogstraten, Houthalen-Helchteren, Huldenberg, Hulshout, Kasterlee, Kortenaken, Laakdal, Landen, Leopoldsburg, Leuven, Lille, Linter, Lubbeek, Mechelen, Meise, Mol, Nieuwerkerken, Olen, Oud-Heverlee, Oud-Turnhout, Peer, Pelt, Ravels, Retie, Riemst, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tielt-Winge, Tienen, Tongeren, Tremelo, Turnhout, Voeren, Westerlo en Zonhoven.

        Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming voor schade ten gevolge van de hevige regenval, moet je als landbouwer wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

        • Je hebt in het jaar 2021 minstens 25% van je totale bedrijfsareaal verzekerd via een brede weersverzekering. Had je in 2021 géén erkende brede weersverzekering afgesloten, dan kom je jammer genoeg niet in aanmerking voor een tegemoetkoming. 

        • Enkel schade aan de niet-verzekerde percelen kan vergoed worden door het rampenfonds. Schade aan verzekerde percelen in de brede weersverzekering wordt immers gedekt door de verzekeraar en is niet subsidiabel voor het rampenfonds. 

        • Voor schade aan landbouwteelten kan alleen een tegemoetkoming worden verleend als het productieverlies per teelt meer dan 30% bedraagt. Dit is een schadedrempel, wat betekent dat je een tegemoetkoming kan krijgen voor alle geleden schade als die gemiddeld meer dan 30% bedraagt op teeltniveau.



        Wat kan DLV voor jou betekenen?

        Wij kunnen je bijstaan bij de opmaak van jouw dossier en de raming van de geleden schade. We toetsen af of je voldoet aan de gestelde voorwaarden en bieden je hulp aan bij het indienen van de aanvraag. 

        Welke documenten hebben wij hiervoor minimaal nodig?

        • Je verzamelaanvraag van het jaar 2021. Dit is uiteraard niet nodig als wij beschikken over een volmacht op jouw e-loket.

        • De PV’s van de gemeentelijke schattingscommissie(s) (en in voorkomend geval het verslag van een expert).

        • Polis van de brede weersverzekering van 2021 met opsomming voor welke teelten en percelen uit de verzamelaanvraag je verzekerd bent.

        • Attest van de brede weersverzekering met vermelding van al dan niet tussenkomst in 2021 door uw verzekeringsmaatschappij

        DEEL DIT BERICHT:

        Recente projecten