Project MAESTRO: microalgen hebben essentiële troeven

Heb jij al eens gehoord over microalgen? Zou jij bijvoorbeeld koekjes eten verrijkt met microalgenpoeder? Thomas More onderzoekt welke voedingsproducten met microalgen zouden aanslaan bij de consument. 

Via deze survey bevragen we een steekproef van Vlamingen. Het invullen duurt minder dan 10 minuten. Om je te bedanken, verloten we eind april 10 cadeaubonnen van Nature’s Gift, elk t.w.v. € 30.

Je kan de survey invullen via deze link of via de QR code:   United Experts is coördinator van het project MAESTRO: microalgen hebben essentiële troeven. Samen met onze partners onderzoeken we hoe we in Vlaanderen een waardeketen kunnen uitbouwen voor microalgen, van teler tot consument. Dit project wordt gesteund door het departement Landbouw & Visserij en kadert in de uitrol van de Vlaamse Eiwitstrategie. Deze strategie heeft tot doel meer nieuwe en plantaardige eiwitten in onze regio te produceren, naast het versterken van duurzaam diervoeder, duurzame dierlijke productie, duurzame consumptie en meer productdiversiteit. Zo worden we minder afhankelijk van eiwitimport en bouwen we aan een gezonde, leefbare toekomst. 

   Microalgen passen perfect in deze strategie:

   • Microalgen zijn een bron van hoogwaardige eiwitten;

   • De watervraag is beperkt, bovendien kan geteeld worden op reststromen en regenwater;

   • Er is geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nodig; 

   • Er bestaat geen contact met de omgeving en er is geen akkerland nodig door teelt in een beschermde omgeving; 

   • Microalgen zijn een natuurlijke bron van carbon capture, ze zetten CO2 om in de plaats van het uit te stoten; 

   • In combinatie met hernieuwbare energie en restenergie (PV, zonnewarmte in overdekte teelt, WKK uit pocketvergister, …) kan tot een circulaire teelt gekomen worden;

   • Lokale kweek is mogelijk in ons Vlaams klimaat en door de beschermde omgeving is de teelt niet zo gevoelig voor de grillen van het weer;

   • Microalgen beschikken over tal van gezondheidsvoordelen aangezien ze componenten bevatten zoals omega-3-vezuren, antioxidanten en vitaminen.   Foto’s gemaakt op de boerderij van Kris Heirbaut.

   Rond het beperken van de watervraag werkte United Experts en DLV eerder al samen in het Grass2Algae project waarbij specifiek werd onderzocht of grassap van bermmaaisel kan gebruikt worden als groeimedium.

   Met het MAESTRO project wordt nu verder gegaan en focussen we op een gezonde en leefbare keten. Naast het onderzoeken van de relatie tussen teler, afnemer en verwerker tot juridische obstakels, bekijken we ook de ontvankelijkheid van consumenten om producten met microalgen te kopen. Dit zowel voor menselijke voeding als dierlijke voeding. Wil je ons bij dit consumentenonderzoek een handje helpen? Dan kan dat door onze survey in te vullen!

   Hebben we jouw interesse gewekt? Ben je benieuwd naar de teelt van microalgen en wil je graag in contact komen met anderen actief in deze sector? Contacteer onze collega Astrid Croes (ascr@unitedexperts.be), dan nodigen we je zeker uit op onze infosessies en netwerkevenementen. 

   Website coming soon: www.vlaamsemicroalgen.be
   Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij steun van de Vlaamse Overheid. 


   DEEL DIT BERICHT:

   Recente projecten