Overbruggingslening n.a.v. de Oekraïne- en energiecrisis

Wie als gevolg van de oorlog in Oekraïne ondersteuning nodig heeft voor zijn acute liquiditeitsnoden, kan tot 15 december 2022 tot 12 uur een overbruggingslening aanvragen. Wanneer de budgettaire middelen sneller uitgeput zijn, zal de aanvraag vroeger worden afgesloten. Ook ondernemingen actief in de land- en tuinbouwsector, visserij en aquacultuur komen hiervoor in aanmerking.

De looptijd van de lening is afhankelijk van het geleende bedrag. Voor leningen tot 50.000 euro is de looptijd beperkt tot 24 maanden. Voor leningen boven de 50.000 euro is dit 36 maanden. De lening wordt verleend met een rente van 1,5%. De trimestriële terugbetalingen in gelijke schijven gebeuren na een vrijgestelde periode van 12 maanden vanaf datum van de leningsovereenkomst. De overbruggingslening heeft een minimumbedrag van  10.000 euro per aanvraag en een maximumbedrag. Dit maximumbedrag is van toepassing op elke aangevraagde lening en op de totaliteit van de aangevraagde overbruggingsleningen. 

Bedrijven die deze overbrugging wensen mogen geen achterstand hebben in de betaling van lopende kredieten bij financiële instellingen, uitgezonderd als er betalingsuitstel zou zijn verleend in het kader van de coronamaatregelen.

Begin oktober werd beslist om het maximale ontleenbare bedrag voor kmo’s op te trekken tot  750.000 euro. Zo wordt tegemoetgekomen aan de sterk gestegen liquiditeitsnoden van ondernemers in het kader van de Oekraïne- en energiecrisis. Het onderscheid tussen kleine en middelgrote ondernemingen verdwijnt, beiden zullen tot maximaal € 750.000 kunnen ontlenen. Dit op voorwaarde dat voldoende terugbetalingscapaciteit bestaat en dat het ontleende bedrag niet hoger is dan 15% van de gemiddelde jaaromzet van de voorbije drie jaar.


Wil je gebruik maken van de overbruggingslening, dan kan je deze hier aanvragen.


Heb je vragen? Contacteer je DLV-adviseur.


Bron: Agentschap innoveren en ondernemen

DEEL DIT BERICHT:

Recente projecten