Ligt jouw bemestingsplan al klaar?

Heb je dit jaar derogatie aangevraagd óf was je bedrijfsevaluatie van het nitraatresidu in 2019 boven de eerste drempelwaarde? Dan ben je verplicht tot het opmaken van een bemestingsplan. Iedereen die deze verplichting heeft, werd hier recent door de Mestbank per mail aan herinnerd. 

Het bemestingsplan is uiteraard enkel verplicht indien je bemestingsrechten hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je omwille van je nitraatresiduresultaat 2019 deze verplichting toegewezen kreeg, maar je dit jaar geen bemestingsrechten meer hebt, en je dus geen bemestingsplan hoeft op te maken. 

Dit jaar doet de Mestbank hierop uitgebreide controles. Als het bemestingsplan niet aanwezig is op het bedrijf, dan kan een boete van 300 euro worden uitgeschreven. 

Met een bemestingsplan wordt aan het begin van het bemestingsseizoen goed nagedacht over hoeveel mest en welke mestsoorten per perceel of perceelsgroep zullen worden toegediend op het bedrijf. Aan de hand van de productie en het gebruik op het bedrijf kan de landbouwer inschatten hoeveel aan- en afvoer van meststoffen hij kan verwachten in het productiejaar.  

Doorheen het bemestingsseizoen kan het natuurlijk zijn dat de toegepaste bemesting afwijkt van wat in het bemestingsplan werd voorzien. Het is daarom goed om ook een bemestingsregister bij te houden. Dit bemestingsregister is geen verplichting, maar kan nuttig zijn in het oordeelkundig bemesten op je bedrijf. 


Wens je nog een bemestingsplan op te maken? Vraag de nodige ondersteuning aan je DLV-adviseur. 

DEEL DIT BERICHT:

Recente projecten