Enkele tips voor jouw energiecontract

Het zal ongetwijfeld ook onder je aandacht gekomen zijn: de energieprijzen zijn sterk gestegen en er is heel wat te doen rond energiecontracten. Maar wat is nu een goede keuze voor jouw bedrijf?

Is het nodig om nu een ander energiecontract nemen? En ga ik voor een vaste of variabele prijs?

Als jouw huidige energiecontract met vaste prijs nog lopende is dan heb je vrijwel zeker een betere prijs dan welke vandaag op de markt mogelijk is. Je hoeft geen nieuw contract te nemen. Ook als je lopende oude energiecontract een variabele prijs heeft, ga je vrijwel zeker niet besparen door te veranderen.

Loopt je energiecontract binnenkort af, dan loont het zeker de moeite om nieuwe energiecontracten te vergelijken. Kiezen voor een vaste prijs betekent in de huidige marktomstandigheden dat je een hoge kost accepteert om gemoedsrust te winnen. Als je risico-avers bent, kan het een goede keuze zijn om deze kost te betalen. Een aantal leveranciers bieden momenteel echter (tijdelijk) geen vaste prijs aan. Kiezen voor een variabele prijs betekent dat je energieprijs de (meestal fysieke) markten zal volgen en alle ups en downs in je afrekening verwerkt zullen zijn. Variabele prijs contracten bestaan in veel verschillende formules, gaande van contracten die slechts eenmaal per kwartaal geïndexeerd worden tot zeer dynamische contracten gebaseerd op de uurlijkse marktprijs. Met een variabele prijs maak je een goede kans om finaal een gunstiger tarief te krijgen dan met een vaste prijs. Deze kans op besparing komt met het risico dat een mogelijke prijsstijging meteen doorgerekend wordt, zodat vooraf geen garanties bestaan over het uiteindelijke resultaat. De keuze voor een vaste of variabele prijs hangt dus vooral af van jouw risico-appreciatie. 

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt

Als je nog niet eerder hebt stilgestaan bij het energieverbruik van jouw bedrijf, dan is de kans reëel  dat je met eenvoudige (of complexere) ingrepen beduidend op je verbruik kan besparen. In de context van de stijgende energieprijzen worden energiebesparende maatregelen steeds meer rendabel. Onze experten stellen voor jou een energie-audit op om energiebesparende maatregelen te identificeren.

Overweeg om zelf energie te produceren

Door zelf energie te produceren, bijvoorbeeld met wind of zon, kan je heel wat besparen op de energiefactuur. Voor elke lokale productie-installatie geldt dat deze goed moet afgestemd zijn op het lokale verbruiksprofiel, zodat het rendement optimaal is. Ook batterij-opslag gaat met rasse schreden vooruit en deze technologie kan het rendement van een investering in hernieuwbare energie verbeteren. Het toepassen van batterij-opslag dient geval per geval bekeken te worden. Onze energie experten rekenen de optimale plaatsing en vermogens dan ook uit op basis van jouw verbruiksgegevens, zodat de synergie met je bedrijf optimaal is.


Heb je vragen? Contacteer een DLV-adviseur. 


DEEL DIT BERICHT:

Recente projecten