Enkele praktische tips voor je energiecontract

De energiemarkten staan zoals gekend enorm hoog. Daarom is het op dit moment helaas niet mogelijk om een gunstige prijs te krijgen. Enige troost: dit geldt voor iedereen die een nieuw contract zoekt. Vergelijken blijft echter steeds nuttig. 

Loopt jouw huidige energiecontract af en is jouw jaarlijkse verbruik kleiner dan 100 MWh per jaar? Dan is de VREG V-test een handige tool om je te helpen een leverancier te kiezen. Dit werkt zowel voor elektriciteit als voor aardgas.

Opgelet! Volg altijd deze link: V-Test - VREG. Als je zoekt via Google kom je mogelijks uit bij aanbieders die een voorstel doen dat te mooi zal zijn om waar te zijn. Dus wees aandachtig welke link je volgt en lees altijd de kleine lettertjes.

In de VREG V test kan je meteen een prijsvergelijking doen en zie je bijvoorbeeld ook of de leverancier groene & lokale stroom aanbiedt. De VREG V-test is niet van toepassing voor grotere verbruikers van meer dan 100 MWh per jaar. In dat geval bevelen we je aan contractvoorstellen op te vragen en te vergelijken. Begin hier tijdig aan: deze “grote verbruikscontracten” dienen vaak 3 maanden voor einddatum opgezegd of vernieuwd te worden.

Niet tevreden bij jouw huidige leverancier? Als je een particulier of KMO bent met een verbruik van minder dan 50 MWh per jaar voor elektriciteit en minder dan 100 MWh voor gas, dan ben je beschermd en kan je op elk moment, dus ook voor de einddatum van je contract, van leverancier wisselen. In geval van wissel blijf je nog één maand bij je huidige leverancier. Bij wissel wordt bij je huidige leverancier alles tot op de wisseldatum verrekend. In de meeste gevallen zal je wel nog de volledige “vaste vergoeding” (jaarlijkse abonnementskost) betalen. Voor contracten vanaf 2022 werd deze maatregel verder versoepeld en kan je zelfs tot 100 MWh/j elektriciteit en/of 100 MWh/j gas vrij van leverancier wisselen.

DEEL DIT BERICHT:

Recente projecten