De zone-eigen paardenhouder in agrarisch gebied

Wanneer ben je zone-eigen als paardenhouder in het agrarisch gebied? Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk om te kijken naar je (professionele) activiteit, de financiële vereisten en de omvang van je aantal paarden, veulens en graasweides. 

Een particuliere paardenhouder kan niet zone-eigen zijn in het agrarisch gebied. Doorheen de jaren is een aangepaste interpretatie van de wetgeving ontstaan, waarbij op heden een visie ontwikkeld is door het Agentschap Landbouw en Visserij die stelt dat enkel een professionele paardenfokkerij of paardenmelkerij zone-eigen is in het agrarisch gebied. Dit is echter geen vaste wetgeving, waardoor in sommige gevallen hiervan nog kan afgeweken kan worden. 

Omtrent de financiële vereisten is de vuistregel dat er een reële financiële activiteit moet aangetoond worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat er een effectieve tijdsbesteding en professionaliteit gestaafd kan worden. 

Tot slot wordt ook rekening gehouden met het aantal paarden in eigendom, het aantal veulens die per jaar gefokt worden en de hoeveelheid graasweide die beschikbaar is. Ook hierbij dient op een duurzame en constante basis aangetoond te worden dat de activiteiten een voldoende grote omvang bevatten. 


Wil je meer informatie over deze voorwaarden? Contacteer dan vrijblijvend een DLV-adviseur. 


DEEL DIT BERICHT:

Recente projecten