De Fruit Trading Company een jaar na opstart

Enkele jaren geleden staken we met DLV onze schouders onder de coöperatie Agro Trading Company (ATC). Deze coöperatie van producenten heeft als doel het afdekken van prijsrisico’s via termijncontracten op de termijnmarkt en het opzetten van marktsystemen voor prijsrisicobeheer die zijn geïnspireerd op de kennis rond termijnmarkten. Een subgroep van deze coöperatie is de Fruit Trading Company (FTC), gericht naar fruitproducenten. 

Sinds juni 2019 maakte de Fruit Trading Company het mogelijk om Conference-peren af te zetten via termijnmarkten. Nu we een jaar verder zijn, werd de balans opgemaakt. Daaruit blijkt dat de fysieke markt beter is geëindigd dan de prijs die op voorhand werd vastgelegd op basis van de gemiddelde klokprijzen van BelOrta en BFV. Daardoor moeten de telers dit jaar iets terugbetalen – normaal rond de 5 cent/kg. Een goed teken! Dat wil namelijk zeggen dat de fysieke markt het beter heeft gedaan dan de prijs die we oorspronkelijk wilden en waarmee de leden tevreden zijn. 

Het afgelopen jaar werkte de FTC met seizoenscontracten, waardoor niet elke teler een even hoge prijs voor zijn product kon verkrijgen. De prijzen lagen in september (45 cent) bijvoorbeeld lager dan in mei (90 cent). Om dit aan te pakken, zullen we volgend seizoen overstappen op kwartaalcontracten, de afrekening gebeurt dan per kwartaal i.p.v. per seizoen.

Werking 2020-2021

Ondanks de terugbetaling blijft de interesse in de FTC stijgen. Momenteel is er voor 20 procent meer volume ingeschreven dan een jaar geleden. Op enkele telers na wordt de samenwerking verder gezet. Er zijn zelfs enkele telers bijgekomen.
In april werd een nieuw trading platform gelanceerd voor de verhandeling van de termijncontracten. Daarop kunnen nu al prijzen vastgeklikt worden voor het volgende seizoen. Het sentiment voor volgend seizoen ligt momenteel op een verwacht volume van 85% van een normale oogst op basis van wat momenteel te zien is op de boom.

 
Wil je meer informatie over de Fruit Trading Company of inschrijven voor het aankomende seizoen? Contacteer ons via info@agrotradingcompany.be

DEEL DIT BERICHT:

Recente projecten